ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Αναρτώνται σήμερα στις ιστοσελίδες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Κτηματολόγιο ΑΕ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στα αρμόδια δασαρχεία, στα δημοτικά καταστήματα και στη διεύθυνση δασών Ανατολικής Αττικής οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας. Αφορούν τρεις δήμους της Αττικής, τον Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, περιοχές που έχουν ιδιαίτερα πληγεί από πρόσφατες και παλαιότερες πυρκαγιές.

Από την προσεχή Δευτέρα αρχίζει να «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή των αντιρρήσεων των ενδιαφερομένων, σε περίπτωση που δεν αποδέχονται τον δασικό χαρακτήρα των οικοπέδων τους, έτσι όπως αποτυπώνεται στον δασικό χάρτη.
Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον επί του ακινήτου (ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, έχοντες υποθήκη ή δουλεία, μισθωτές κ.λπ.) και μόνο σχετικά με τον χαρακτήρα της έκτασης. Δεν κρίνονται θέματα ιδιοκτησιακά.
Για «μεγάλη τομή, μεγάλη επανάσταση» έκανε λόγο η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την παρουσίαση χθες των δασικών χαρτών, παρουσία του υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη, του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου, του προέδρου της Κτηματολόγιο ΑΕ Απόστολου Αρβανίτη, στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και των δασικών υπηρεσιών.
Η υπουργός επισήμανε πως με την κατάρτιση των δασικών χαρτών θωρακίζονται τα δάση και ξεκαθαρίζεται διαπαντός η μορφή και ο χαρακτήρας των εκτάσεων, ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να δομήσει ή να επενδύσει.
Οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται βασίζονται στην αεροφωτογράφηση του 1945 (και σε παλαιότερες για την Αττική), σε πρόσφατες λήψεις και αυτοψίες. Στον Μαραθώνα οι παλαιές αεροφωτογραφίες καταγράφουν 53.000 στρέμματα δάσους / δασικών εκτάσεων, ενώ οι σύγχρονες 49.975. Στη Νέα Πεντέλη οι παλαιές μετρήσεις δείχνουν 2.072 στρέμματα δάσους, ενώ σήμερα καταγράφονται 2.045. Στην Παλαιά Πεντέλη οι παλαιές μετρήσεις αποτυπώνουν 22.072 στρέμματα δασικών εκτάσεων και οι νέες 21.566. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν οι πολίτες ενημερώνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1591.
Μέσα στον Μάιο αναμένεται να αναρτηθούν ακόμα πέντε δασικοί χάρτες που αφορούν περιοχές της Περιφέρειας σε Βόλο, Ηλεία, Εβρο, Καβάλα και Δράμα. Σε δύο με τρεις μήνες θα θεωρηθούν από την Περιφέρεια Αττικής οι δασικοί χάρτες Κηφισιάς, Σταμάτας, Δροσιάς και Φυλής.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ των ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ
Πόσο κοστίζουν τα παράβολα για κάθε έκταση
Το λιγότερο έξι μήνες θα απαιτηθούν για την κύρωση του συνόλου του νέου δασικού χάρτη.
Ωστόσο, για τις περιοχές όπου δεν θα ασκηθούν αντιρρήσεις, η κύρωσή του θα γίνει αμέσως μόλις εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Προβλέπονται τα εξής στάδια:
Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται εντός 45 ημερών ή 65 ημερών για τους κατοίκους εξωτερικού.
Εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από τριμελείς επιτροπές.
Ακολουθεί η κύρωση του δασικού χάρτη. Ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εφόσον επιμένει στις ενστάσεις του.
Για την άσκηση των αντιρρήσεων προβλέπεται παράβολο που κλιμακώνεται ανάλογα με την έκταση της ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα:
Για εμβαδόν έκτασης έως 1.000 τετραγωνικά μέτρα, 50 ευρώ.
5.000 τετραγωνικά μέτρα, 150 ευρώ.
20.000 τετραγωνικά μέτρα, 500 ευρώ.
100.000 τετραγωνικά μέτρα, 1.000 ευρώ.
300.000 τετραγωνικά μέτρα, 2.000 ευρώ.
Ανω των 300.000 τετραγωνικών μέτρων, 4.000 ευρώ.
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των αντιρρήσεων δίδεται έκπτωση 10%.
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα κτίσματα
Το πρώτο και βασικό βήμα, η κατάρτιση του δασικού χάρτη, έγινε, τα προβλήματα όμως τώρα θα αναφανούν, με την αποτύπωση των αυθαίρετων οικισμών και παράνομων επεμβάσεων μέσα στα δάση.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αρνήθηκε χθες να μπει στη συζήτηση του πώς θα αντιμετωπιστούν τα αυθαίρετα και αν θα γίνουν κατεδαφίσεις, παρόλο που ρωτήθηκε πιεστικά από τους δημοσιογράφους. Νόμοι υπάρχουν και θα εφαρμοστούν, δεν αλλάζει κάτι σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα μέσα στα δάση, περιορίστηκε να αναφέρει.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι αυτονόητα μεγάλο. Στην Παλαιά Πεντέλη, οι παλιές και οι νέες μετρήσεις των δασικών εκτάσεων έχουν απόκλιση 600 στρεμμάτων περίπου, που σημαίνει πως αυτά έχουν δομηθεί. Στον Μαραθώνα, ο συνεταιρισμός δικαστών και εισαγγελέων διεκδικεί 820 στρέμματα (αδόμητα προς το παρόν), τα οποία στον δασικό χάρτη χαρακτηρίζονται ως δάσος. Το σύνολο των κτισμάτων μέσα στα δάση κυμαίνεται μεταξύ 200.000-300.000 πανελλαδικά, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς. Στελέχη των δασικών υπηρεσιών πιστεύουν πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά, με τη διακομματική συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και μόνο εφόσον υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος. Λύσεις τύπου «τακτοποίησης», όπως έγινε με τους ημιυπαίθριους, μάλλον αποκλείονται καθώς η νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε ό,τι αφορά στην προστασία των δασών.
Η κ. Μπιρμπίλη αναγνώρισε πως με την κατάρτιση των δασικών χαρτών μπορεί να αδικηθούν κάποιοι πολίτες, για αυτό, όπως είπε, δημιουργείται ανεξάρτητος μηχανισμός που θα κρίνει τις ενστάσεις. Το Δασολόγιο απαιτεί διαχρονική δουλειά και διακομματική συνεργασία, επισήμανε και ζήτησε από όλους να στηρίξουν την προσπάθεια και να μη σταθούν απέναντι.
Μανίνα Νικολοπούλου

Από την προσεχή Δευτέρα αρχίζει να «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή των αντιρρήσεων των ενδιαφερομένων, σε περίπτωση που δεν αποδέχονται τον δασικό χαρακτήρα των οικοπέδων τους, έτσι όπως αποτυπώνεται στον δασικό χάρτη.
Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον επί του ακινήτου (ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, έχοντες υποθήκη ή δουλεία, μισθωτές κ.λπ.) και μόνο σχετικά με τον χαρακτήρα της έκτασης. Δεν κρίνονται θέματα ιδιοκτησιακά.Για «μεγάλη τομή, μεγάλη επανάσταση» έκανε λόγο η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την παρουσίαση χθες των δασικών χαρτών, παρουσία του υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη, του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου, του προέδρου της Κτηματολόγιο ΑΕ Απόστολου Αρβανίτη, στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και των δασικών υπηρεσιών.Η υπουργός επισήμανε πως με την κατάρτιση των δασικών χαρτών θωρακίζονται τα δάση και ξεκαθαρίζεται διαπαντός η μορφή και ο χαρακτήρας των εκτάσεων, ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να δομήσει ή να επενδύσει.Οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται βασίζονται στην αεροφωτογράφηση του 1945 (και σε παλαιότερες για την Αττική), σε πρόσφατες λήψεις και αυτοψίες. Στον Μαραθώνα οι παλαιές αεροφωτογραφίες καταγράφουν 53.000 στρέμματα δάσους / δασικών εκτάσεων, ενώ οι σύγχρονες 49.975. Στη Νέα Πεντέλη οι παλαιές μετρήσεις δείχνουν 2.072 στρέμματα δάσους, ενώ σήμερα καταγράφονται 2.045. Στην Παλαιά Πεντέλη οι παλαιές μετρήσεις αποτυπώνουν 22.072 στρέμματα δασικών εκτάσεων και οι νέες 21.566. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν οι πολίτες ενημερώνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1591.Μέσα στον Μάιο αναμένεται να αναρτηθούν ακόμα πέντε δασικοί χάρτες που αφορούν περιοχές της Περιφέρειας σε Βόλο, Ηλεία, Εβρο, Καβάλα και Δράμα. Σε δύο με τρεις μήνες θα θεωρηθούν από την Περιφέρεια Αττικής οι δασικοί χάρτες Κηφισιάς, Σταμάτας, Δροσιάς και Φυλής.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ των ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

Πόσο κοστίζουν τα παράβολα για κάθε έκτασηΤο λιγότερο έξι μήνες θα απαιτηθούν για την κύρωση του συνόλου του νέου δασικού χάρτη.Ωστόσο, για τις περιοχές όπου δεν θα ασκηθούν αντιρρήσεις, η κύρωσή του θα γίνει αμέσως μόλις εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Προβλέπονται τα εξής στάδια:Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται εντός 45 ημερών ή 65 ημερών για τους κατοίκους εξωτερικού.Εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από τριμελείς επιτροπές.Ακολουθεί η κύρωση του δασικού χάρτη. Ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εφόσον επιμένει στις ενστάσεις του.Για την άσκηση των αντιρρήσεων προβλέπεται παράβολο που κλιμακώνεται ανάλογα με την έκταση της ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα:Για εμβαδόν έκτασης έως 1.000 τετραγωνικά μέτρα, 50 ευρώ.5.000 τετραγωνικά μέτρα, 150 ευρώ.20.000 τετραγωνικά μέτρα, 500 ευρώ.100.000 τετραγωνικά μέτρα, 1.000 ευρώ.300.000 τετραγωνικά μέτρα, 2.000 ευρώ.Ανω των 300.000 τετραγωνικών μέτρων, 4.000 ευρώ.Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των αντιρρήσεων δίδεται έκπτωση 10%.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα κτίσματαΤο πρώτο και βασικό βήμα, η κατάρτιση του δασικού χάρτη, έγινε, τα προβλήματα όμως τώρα θα αναφανούν, με την αποτύπωση των αυθαίρετων οικισμών και παράνομων επεμβάσεων μέσα στα δάση.Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αρνήθηκε χθες να μπει στη συζήτηση του πώς θα αντιμετωπιστούν τα αυθαίρετα και αν θα γίνουν κατεδαφίσεις, παρόλο που ρωτήθηκε πιεστικά από τους δημοσιογράφους. Νόμοι υπάρχουν και θα εφαρμοστούν, δεν αλλάζει κάτι σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα μέσα στα δάση, περιορίστηκε να αναφέρει.Ωστόσο το πρόβλημα είναι αυτονόητα μεγάλο. Στην Παλαιά Πεντέλη, οι παλιές και οι νέες μετρήσεις των δασικών εκτάσεων έχουν απόκλιση 600 στρεμμάτων περίπου, που σημαίνει πως αυτά έχουν δομηθεί. Στον Μαραθώνα, ο συνεταιρισμός δικαστών και εισαγγελέων διεκδικεί 820 στρέμματα (αδόμητα προς το παρόν), τα οποία στον δασικό χάρτη χαρακτηρίζονται ως δάσος. Το σύνολο των κτισμάτων μέσα στα δάση κυμαίνεται μεταξύ 200.000-300.000 πανελλαδικά, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς. Στελέχη των δασικών υπηρεσιών πιστεύουν πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά, με τη διακομματική συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και μόνο εφόσον υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος. Λύσεις τύπου «τακτοποίησης», όπως έγινε με τους ημιυπαίθριους, μάλλον αποκλείονται καθώς η νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε ό,τι αφορά στην προστασία των δασών.Η κ. Μπιρμπίλη αναγνώρισε πως με την κατάρτιση των δασικών χαρτών μπορεί να αδικηθούν κάποιοι πολίτες, για αυτό, όπως είπε, δημιουργείται ανεξάρτητος μηχανισμός που θα κρίνει τις ενστάσεις. Το Δασολόγιο απαιτεί διαχρονική δουλειά και διακομματική συνεργασία, επισήμανε και ζήτησε από όλους να στηρίξουν την προσπάθεια και να μη σταθούν απέναντι.Μανίνα Νικολοπούλου

Πηγή:www.ethnos.gr

Σχολιάστε το παραπάνω άρθρο

  Refresh Captcha